VRAGEN

De Morvan is een beschermd natuurpark gelegen in het hart van de Bourgogne.

De Morvan is een bergachtig gebied in Frankrijk. Het ligt in Bourgondië en is verdeeld over de departementen Yonne, Nièvre, Côte-d'Or en Saône-et-Loire. Het gebergte is eigenlijk een uitloper van het Centraal Massief. Sinds 1970 is de Morvan een nationaal park. De steensoort die in de bodem het meeste voorkomt is graniet. Het is het gebergte dat het dichtst bij Parijs ligt. De Morvan is een middelgebergte. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 meter, gevolgd door Mont Préneley met 855 meter. Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 meter tot de hoge toppen. In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Panneciere, het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren in de Morvan, waaronder de Yonne, de Arroux en de Cousin. Doordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling en lichtvervuiling. Van origine is de Morvan een arm agrarisch gebied met weinig werkgelegenheid.

Chaumard is sowieso het gezelligste dorp van de Morvan. Zeer geschikt voor de sportievelingen!

Chaumard ligt in het hart van de Morvan dat zelf weer het hart van de Bourgogne is. Aan de ene kant van Chaumard vinden we het Lac de Panneciere. Aan de andere kant van Chaumard vinden we Les Quatre Vents en Pierre Sèche oftewel de bergen. Voor de sportieve wandelaar loopt er een mooi pad - langs de kroeg - van Le Bourg (= het centrum) naar de jachthut ergens achter Les Quatre Vents. Tevens lopen we nogal wat pelgrimspaden door Chaumard. Ieder jaargetijde heeft z'n charmes in Chaumard, ware het niet dat de - kleine - drukte zich afspeelt in de maanden juni, juli en augustus. Dan komen de vakantiegangers, waaronder veel Nederlanders met een tweede huis, een redelijke getale naar Chaumard. De drukste dag van het jaar is de eerste zaterdag van augustus, want dan viert Chaumard haar traditionele brocante.

Een Boeuf Bourguignon is een mooie vleesstoof. In Chaumard en omstreken wordt voornamelijk Charolais-vlees gebruikt.

U wilt traditioneel eten? Neem dan zeker een Boeuf Bourguignon, want dat is een van de meest bekende en smakelijkst gestoofde recepten in de Morvan. De wijze van maken en serveren verschilt uiteraard per restaurant en iedere kok heeft zijn of haar eigen geheime receptuur. In de gemeente Chaumard bevindt zich het gehucht Vauminot en daar vindt u het familierestaurant Au Bon Accueil. Welnu, de Boeuf Bourguignon die daar wordt geserveerd is werkelijk 'top du top'! Maar dan wel graag een dagje eerder reserveren, want men houdt niet van verrassingen!