BLOG

De kastelein ontvangt zijn eerste kritische (!) gast.

Cor (van der Geest) etaleert zijn helikopterview.

Net aangekomen 2017

Met een verstekeling aan boord (lees: Tonnie van Bezij) zijn we via de toeristische router naar Chaumard gereden. Onze gast weet - gelukkig - hoe het hoort en dus ging de grote schoonmaak in gang!

Wordt het nog zoals het was? Uw gastheer heeft tegenwoordig een echte baar en dat scherp verplichtingen. De werkgever is buitengewoon toeschietelijk, maar begin september gaan we ervaren of het allemaal wel functioneert op afstand. Maar dat is voor later... Voor nu zijn er prettig en snel aangekomen in Chaumard via Maastricht, Luik en Reims. En anders dan anders steken we meteen de handen uit de mouwen. Het barretje is als eerste up-to-date gebracht. Huiskat Cor heeft de boel alweer overgenomen en bij gebrek aan nieuw grit in de kattenbak is er uit protest op bed gezeken: "Eigen schuld!"

Uit Eigen Tuin

Het restaurant Au Bon Accueil doet zoveel mogelijk uit eigen tuin. En dat proef je!

Daniel Renault van het restaurant Au Bon Accueil is ernstig in de weer met de nieuwe oogst. Wat thans wordt geplant, dat heeft u over vier weken op uw bord in het restaurant. Een restaurant waar de authentieke cuisine hoog in het vaandel staat. Wij raden u wel aan om een dag van tevoren te reserveren. Dat vindt men wel zo prettig...

Toeval bestaat niet bij Ron in Mhere!

De zingende buschauffeur uit Gent - Wim Vanderaerschot - kan het ook zonder ons: "Hamburgers eten bij Chez Leonie in Mhere..." Met in zijn kielzog de grootste smulpaap die thans in de Morvan vertoeft: Tom Jansen. Waarmee Ron den Elzen definitief op de grote kaart staat!

Zoals gezegd: "Toeval bestaat niet!" Zoals u ziet en constateert is Ron den Elzen er in geslaagd om van Chez Leonie een heuse hangout te maken. Bij twijfel kiest iedereen die er in Chaumard toe doet kennelijk toch voor Mhere. Daarmee is de horeca van Chaumard op gepaste afstand gezet en dat is natuurlijk al erg genoeg. Immers, het is toch 10-15 kilometer rijden naar Mhere... Navraag leert dat de lokroep van de nieuwe Big XXL Leonie Burger niet is te weerstaan. Daaraan toegevoegd het virtuoze gastheerschap van Ron en dan wordt de rest opeens geschiedenis. Wij hebben - hier in Nederland, tijdelijk residerend op het industrieterrein waar de al genoemde Tom Jansen schielijk is weggevlucht - maar Chinees gegeten. Is ook lekker. Toch?

De Mademoiselle-versie van de Big Leonie XXL-burger

Meester-kok Ron del Elzen introduceert zijn Mademoiselle-versie van de Big Leonie XXL-burger. Een nieuwe topper heeft het levenslicht gezien. Wordt geserveerd mij zeer bijzondere sauzen naar andermaal geheime receptuur.

Chez Leonie. Bij Ron in Mhere. De tent is onlangs anderhalf uur dicht geweest en in die tijd heeft Ron een compleet nieuwe bar ingebouwd en ook heeft hij de - geheime - receptuur van de Mademoiselle-versie van de Big Leonie XXL-burger verder verfijnd. Dus: "In een nieuwe ambiance nog subtieler genieten!" En met de zaak - bijna leeg - komt de DJ-apparatuur tevoorschijn, waarna Ron zich zelf in-da-house gooit: "Say it loud, I am Ron and I am proud!"

Ja, de nieuwe Bluetooth-speakers maken overuren in Mhere. Het is wachten op een 'Soiree Rock et Roll' waarbij iedereen - 'omstebeurt' - een verzoeknummer mag draaien. Dan gaat de bas-speaker in de overdrive en dan wordt het genieten in Mhere. Met daarbij opgemerkt dat er een Chez Leonie-cocktail in de steigers staat: "Stirred but not shaken." Ja, Bij Ron is het paaldansen zonder paal. Tip: 'De hoogste tijd' van Hazes in de Ron XL-club mix

Italiaans eten in Corbigny

Op uitnodiging van Franse vrienden toog uw webmaster richting Italiaans restaurant Barolino in Corbigny. Dat zou uiteindelijk een zeer copieuze aangelegenheid worden!

Als je met Eric en Monique Gautier uit eten gaat, dan weet je hoe laat het wordt: "Zeer veel kwalitatief eten voor zeer weinig geld." En zo was het ook deze keer weer 100 procent raak! De Italiaan in Corbigny serveert werkelijk gigantische pizza's die ook nog eens gigantisch worden belegd. Uw webmasters ogen waren weer eens groter dan zijn maag, met als gevolg dat er een halve pizza mee terug naar Chaumard ging. Gelukkig was er nog wel plek genoeg voor de heerlijk frisse rode Lambrusco en het werkelijk fantastische desert; een sorbet 'Limoncella al Limoncello'. Zeer aan te raden, maar in het seizoen natuurlijk wel reserveren!

Tuinafval in de hens

In Chaumard is het niet ongebruikelijk dat het tuinafval wordt verbrand. In de regel gaat dat gepaard met een enorme rookontwikkeling. Zo ook hier...

De buurman beneden aan het meer reserveert altijd de laatste week van februari voor en voorjaarsklaar maken van zijn tuin. Dan worden alle gesnoeide takken, omgewaaide bomen en gevallen bladeren op een grote hoop gegooid. En die hoop wordt vervolgens in de brand gezet. Nu heeft het de afgelopen tijd nogal geregend en dus is al dat tuinafval vrij vochtig. De buurman troost zich dan ook met de gedachte dat waar rook is, er ook wel vuur zal zijn. In dit geval enorm veel rook en erg weinig vuur. Het mag ook in Frankrijk officieel niet, maar het wordt min of meer getolereerd.

Ron in Mhere heeft zich weer eens uitgesloofd. Het bewijs: "De XXL Bamihap!"

U bent bekend met het verschijnsel 'blauwe hap'? Mooi! In geval van Ron in Mhere betekent zoiets een nassifantasie of een bamihap. Maar dat kan ook XXL worden uitgevoerd. Speciaal voor de grote eter!

Het is onmogelijk om Chez Leonie in Mhere hongerig te verlaten. Sowieso worden alle porties XL uitgevoerd. Maar als Ron aan de slag gaat met nassi en bami, dan wordt het meteen XXL! Uw webmaster moest dan ook een tandje bij schakelen om dat hele gebeuren weg te kunnen werken. Waarbij opgemerkt dat zich - in de persoon van een slanke jongedame - een veelvraat aandiende: "Goed voor een Big Motherfucking Leonie Burger, een XXL bamihap en ook nog eens een portie frites!" Chapeau!

Kijkt u naar en geniet u van de Big Motherfucking Leonie Burger!

Ron in Mhere heeft de hele winter op een nieuwe receptuur zitten broeden. En het resultaat mag er zijn in de vorm van de 'Big Motherfucking Leonie Burger'! Maar liefst 390 gram puur smaakgenot voor de verstokte carnivoor!

De contouren van de nieuwe receptuur voor de Big Leonie Burger 2.0 werden reeds zichtbaar in december 2015. Een zeer uniek en speciaal bereidingsapparaat was reeds aangekocht en Ron heeft - naar eigen zeggen - een halve nacht laveloos (dat dan weer wel) voor bijna dood in het portiek van Bernard Loiseau in Saulieu gelegen. Kortom: "Werkelijk alle ingrediënten voor een nieuwe topper waren aanwezig!" En wat voor een topper! De nu reeds in de Morvan fameuze 'Big Motherfucking Leonie Burger' die desgewenst - alleen door de serieuze veelvraat - met frites (= 'Haricots Belges') en sauzen kan worden besteld. Eerlijk is eerlijk, Ron heeft zichzelf met deze creatie definitief op de Franse culinaire kaart gezet. Nee, Ron hoeft zichzelf vanaf nu niet meer te bewijzen: "Dat worden minimaal twee fourchettes in de Michelingids!" Binnenkort sturen we huisvriend Tom Jansen - de ultieme smulpaap - als mystery guest naar Chez Leonie en we weten wat zijn commentaar gaat worden: "Dit is werkelijk fantastisch!" Het adres? Chez Leonie in Mhere! Tevens voor uw feesten, partijen, stokbroden, croissants en al wat dies meer zij...

Vuil storten in Chateau-Chinon

De bende naast het huis lag er al veel te lang. Tijd dan ook voor een rondje déchetterie oftewel een ritje naar de vuilstort.

Om vuil te kunnen storten heb je in Frankrijk een pasje voor de déchetterie (lees: de vuilstort) nodig. We praten over een zeer gewild pasje dat slechts - door de gemeente - mondjesmaat wordt uitgedeeld. Al meerdere jaren proberen wij om een dergelijk pasje te bemachtigen en uiteindelijk is het ons nu gelukt! Zulks met dan aan de nieuwe burgemeester die dit soort zaken wat ruimhartiger aanpakt. Eenmaal aangekomen in Chateau-Chinon was de verzamelde bende uiteindelijk snel weggewerkt. Ja, daar kunnen ze in Nederland nog wel iets van leren!

Intussen zijn er ook andere dingen aan de hand. Wat te denken van de Futen die thans het Lac de Panneciere onveilig maken? Immers, het Lac de Panneciere zit boordevol vis en daar weten die Futen wel raad mee. Hedenochtend was het genieten van een uiterst glad meer en de nodige Futen die zichzelf eens goed verwenden middels de rijkdom die het Lac de Panneciere te bieden heeft. Ja, ook dat zijn de wonderen van moeder natuur.

Wijn proeven, heel veel proeven, in Marmagne...

Tom Jansen wilde zich weleens laten overtuigen van de kwaliteit van een adresje van uw webmaster: Chez Piou, een wijnhandelaar ergens achter Autun: "Dit is werkelijk Fantastisch!"

Marmagne is voor ons een tussenstop richting het TGV-station even verderop: Le Creusot, Montceau-les-Mines, Montchanin. Met aan de ene kant van de weg een mooi traditioneel sauzen-restaurant (= Aux Vieux Jambon), met aan de andere kant van de weg een wijnhandelaar waar wij graag komen: Chez Piou. Vader en zoon selecteren de mooiste - veelal Bourgondische - wijnen die voor uiterst zachte prijzen worden aangeboden: "Zowel in het pak als op de fles!" Rood, wit, rosé en ook diverse mooie Cremants. Ook af en toe een follie, zoals deze keer wat leuke rumkeuzes...

Proeven is geen enkel probleem bij Chez Piou: "Totdat u er letterlijk bij neer valt!" De lekkerste wijntjes gaan daarbij vergezeld van de lekkerste hapjes, dus het wordt altijd een door-en-door gezellige boel! Met de nodige scepsis betrad onze dorpsvriend Tom Jansen "Deze onduidelijke garage!" Anderhalf uur later nam diezelfde Tom Jansen bijkans huilend - want bankpas leeg gepind - afscheid van vader Piou: "Dit is werkelijk fantastisch!" En met een gevaarlijk overhellende bus stonden we in het donker uit te laden op Les Quatre Vents; immers de domicilie van onze Tom... En meteen nog maar eentje proeven om het af te leren!

Februari is goed voor veel regen

We spreken februari 2016 en we hebben de nodige dagen met veel regen en nog veel meer wind achter de rug. Dat is te zien in de bergen, alwaar de beekjes luisterrijk kabbelen.

Chaumard bruist altijd en al helemaal in de maand februari. Immers, dan valt de regen met bakken uit de lucht en al dat water zoekt zich vervolgens een weg richting het Lac de Panneciere. De hier getoonde foto's zijn genomen tijdens een wandeling in de bergen die het jachtgebied rond Chaumard vormen.

Met voor de komende vier jachtdagen nog twee everzwijnen te schieten. Er wordt dan ook druk gevoederd door de jachtvereniging... Intussen is buurman Philippe nog niet tevreden over de waterstand in het meer, want daar kan best nog een tandje worden bijgezet. Gelukkig verwachten we de komende dagen nog veel meer neerslag.

Kerstmis 2015 in het bruisende Chaumard!

De gemeente heeft de feestverlichting andermaal voor de dag gehaald en heel Chaumard moet er aan geloven! In het bijzonder het gemeentehuis is in het zonnetje gezet, ware het niet dat de lampjes - het zijn er duizenden - pas bij schemer worden aangezet. En let u zeker op de kerstboom van ruim tien (= 10) meter hoog.

Wie ook maar even de kans krijgt, die moet rond de eindejaarsfeestdagen maar een een rondje Chaumard doen. Wel graag na - pak hem beet - 17:00 uur, want dan wordt het hele dorp in het licht gezet. Wel graag voor - en dat luistert een stuk nauwer - voor 22:00 uur, want dan treedt de absolute duisternis is. Absoluut? Nee, niet helemaal, want er is nog één huisje waar de kerstman gedurende de hele nacht nog een lichtje laat schijnen... Ja, dat is het huisje waar onze hond Gaston de wacht houdt. En als de rendieren aan de overkant bij buurman Philippe ook nog tot diep in de nacht branden, dan is het daar een zeer gezellige boel geweest!

Jaap Overdevest maakt er nogal een potje van: "Van het huisje in Chaumard!"

In Nederland kun je de-boel-de-boel laten en dan komt alles wel weer op z'n pootjes terecht. In Frankrijk gaat dat wel even anders en dus moest Jaap Overdevest andermaal aan de noodrem trekken. Maar tussen de makelaar en de notaris door valt er gelukkig nog voldoende te genieten: "Zijn we uit!"

Voor Jaap Overdevest en z'n familie is het leven in Frankrijk een (= 1) groot feest. Dus daarom bij nacht en ontij vertrokken om vooral op tijd te kunnen aanschuiven voor het eerste apéritif in de Montana Bar te Chateau Chinon, alwaar 'Bleke Bet' weer voor een lekker wijntje wist te zorgen. Enkele ogenblikken later was onze bewezen aannemer weer helemaal het ventje. En dat zou nog een paar dagen zo blijven, want van Chaumard tot Montreuillon tot Saulieu: "Jaap Overdevest heeft zichzelf culinair op de grote kaart gezet."

Intussen nog wat perikelen met het aanstaande huisje op de Bourg van Chaumard: "Daar moest even wat beweging in worden gebracht!" Zo gemakkelijk als Jaap is, zo moeilijk is de makelaar in Saulieu. "IJf moet niet zeiken!", aldus onze Jaap Overdevest. Alleen: "IJf zeikt wel!" Met als gevolg dat er weer eens wat puntjes op de diverse I's moeten worden gezet. En u raadt het al, IJf is de goedige makelaar die zich hopeloos afvraagt wat er nu weer aan z'n fiets hangt... Toen IJf uiteindelijk was gekalmeerd trakteerde hij ons op een drankje dat we uiteindelijk zelf hebben betaald. Ja, laat IJf maar hosselen!

Verder opgemerkt dat de vrouw van Jaap bij de Auchan in Avallon helemaal los is gegaan. De familie vertrok om 08:30 uit Chaumard en reed om 20:30 Haarlem binnen. Een eenvoudige rekensom leert ons dat er dan ruim drie (= 3) uur gewinkeld is. "Slechts wat kleine dingetjes...", aldus de familie een paar dagen later. Ja, ja...

Chaumard is af en toe net een dependance van Haarlem.

Opeens bezoek uit Haarlem: "Wouter Hendrikse en Jaap Overdevest..." Allebei nog een klein staartje aan de vakantie plakkende...

Maar goed dat mijn schoonmoeder er niet bij was, want dan had ze Wouter Hendrikse in grote verlegenheid gebracht. Dat wil zeggen, Wouter wordt door mijn schoonmoeder altijd als "Die oplichter!" neergezet. Dat is raar, want hij heeft het bouwbedrijf van wijlen mijn schoonvader destijds weer helemaal op de kaart gezet. En meteen toen Jaap Overdevest onaangekondigd aanschoof, werd er alvast een voorschotje voor de volgende verbouwing geschoven. Nee, mijn schoonmoeder krijgt voor dit gedrag andermaal een gele kaart. En u weet: "Twee keer geel is rood!" In de korte tijd dat de beide heerschappen in Chaumard hebben vertoefd is er vooral culinair genoten van de - sur commande - lekkernijen van de Au Bon Accueil te Vauminot. In het zonnetje, op het terras aan het water was het weer helemaal geweldig. Met de kinderen intussen op de pédalo...

Stappers en familie komen steekneuzen...

Raymond Stappers is een jeugdvriendje van zwager Jaap. En nu Jaap nadenkt over een aankoop in Chaumard, kon Stappers het niet laten: "Op naar de Pays Bar!"

Op verjaardagen bij zwager Jaap is Raymond Stappers steevast van de partij. Hij is ook steevast de man die het eerst - gedwongen door z'n vrouw - het feest moet verlaten. Nee, niet nuchter, want zij rijdt - voor hem - gelukkig. Deze keer waren de rollen omgedraaid: "Stappers achter het stuur van een - weliswaar geleende - limousine!" Dit om een kijkje te nemen in het mooie Chaumard. En Stappers kon zich wel voor z'n kop slaan! Een veel te duur en een veel te slecht vakantiehuisje gehuurd in Macon. En dan de vele mogelijkheden zien in Chaumard! Ja, dat krijg je met die mensen die het altijd beter - denken te - weten. Al dat gehannes mocht de pret niet drukken en Stappers heeft zelfs een kijkje genomen in de mogelijk nieuwe woning van Jaap. Om te concluderen dat het in Chaumard allemaal heel goed is geregeld! Wedden dat we Stappers binnen afzienbare tijd weer, maar dan voor langere tijd, mogen verwelkomen in de Morvan?

Even tussendoor naar Chaumard

Voorjaar. Eigenlijk geen tijd. Ook nog een beetje te koud. Dus de kachel maar opstoken...

Voorjaar. Toch maar even naar Chaumard. Als was het alleen maar voor de Sancerre-wijnboer Maurice Doucet (= 'www.doucet-sancerre.com). Maurice is een jachtvriend die ook nog eens uitzonderlijk lekker kan koken. En mogen we ook z'n rode Sancerre onder uw aandacht brengen? Een belevenis. Ook de grote vinologen in Chaumard (lees: Tom Jansen en Josse de Pauw) gaan overstag voor de wijnen van Maurice.

Verder even goed aan de slag in het houthok. Buurman Philippe had weer de nodige kubieke meters afgeleverd, dus dat dat werd me weer een ge-ketting-zaag. Met als tip het stoken van bruinkool-briketten, want dat gaat vele uren door. Met een beetje mazzel is de kachel de volgende ochtend nog steeds op temperatuur. Lekker!

Lizah's verjaardag wordt gevierd in Chaumard!

Daar gaan we een jaarlijks terugkerende traditie van maken, want Chaumard is dol op tradities. De verjaardag van dochter Lizah dient uitgebreid gevierd te worden. En waar kan dat beter dan in Chaumard?

Dochter Lizah viert haar verjaardag tegenwoordig altijd (...) in Chaumard. Zwager Jaap is dol op feestjes en dan weten de bezoekers van deze website hoe laat het is! Juist: "Party time!" Slingers aan het plafond, ballonnen opgeblazen, taart gebakken en de gang zit er weer helemaal in! Wijzelf intussen, gaan nog niet naar huis. Nog even niet, nee, nog lange niet. Nog lekker twee weekjes samen eenzaam maar beslist niet alleen! Stay tuned, mensen!

Pakwerk in de achtertuin van 007! Ook de Dobermanns aan het werk gezet!

Het zonnetje stond hoog aan de lucht. Zou het wellicht iets te warm zijn voor een stukje pakwerk met de honden? Welnee, gewoon draaien met die handel!

De verstekken werden speciaal uit de kelder gehaald voor een stukje hondensport in de achtertuin van ons aller 007. Igor, Yoyo en Fonz mochten pakwerk maken in een compleet andere setting! Voornamelijk om eens te kijken hoe de houden het gingen doen buiten een hondensportveld. Altijd even spannend...

Welnu, het was voornamelijk spannend voor de toeschouwers (= 007 en z'n hele familie), want voor de honden maakte het allemaal niets uit. Igor draaide een - bijna - volledig IPO 3-programma en de twee Dobermanns mochten even lekker los op top-africhter Peter Verhoeven. Minpuntje... De bus stond niet lekker op de handrem en eindigde in de bosjes. Waar de 4 wheel-drive van 007 even later wel weg mee wist...

Hoog bezoek in Chaumard: "Top-africhter Peter Verhoeven komt langs!"

Chaumard leent zich uitstekend voor een mooi stukje hondensport. Alhier gaan we speuren op de velden van Guy Antheunis. Logisch, want er wordt een Mechelse herder ingezet!

Na al die grote verhalen van uw webmaster wilde top-africhter Peter Verhoeven de speurvelden in Chaumard weleens komen bezoeken. Zulks uiteraard in gezelschap van zijn IPO 3-hond, de Mechelse herder Igor Rackers Dream. En waar kun je met een Mechelse herder beter terecht dan bij 'Flandrien' Guy Antheunis?

Speciaal voor Peter en Igor werden de paarden en de ezels van Guy ruim op tijd op de weiden van de buurman geparkeerd. De oorspronkelijke vegetatie was intussen weer wat aangegroeid, waardoor er een mooi geaccidenteerd speurveld ontstond. Igor, moet u weten, is gewend aan het vlakke land rond Haarlem en omstreken en dan is zo'n Belgische berg wel even wat anders! Geen nood, de foto's leveren het bewijs dat Peter in Igor lekker aan de slag zijn geweest. Ja, dat was weer een leuk stukje hondensport...

Nieuw in Chaumard: "Een snelweg dwars door het Bos!"

In Chaumard wordt veel getimmerd. Logisch, want er is hout zat te vinden in al die bossen... Met tegenwoordig een nieuw aangelegde bosweg in verband met de toekomstige houtkap.

Tegenwoordig hebben we een andere wandelroute... Langs het café omhoog richting de Source Petrus oftewel de bron die goed is voor het gezegende (!) drinkwater van Chaumard. Op Les Quatre Vents (= De Vier Winden) aangekomen maken we altijd een praatje pot met Carol en Caroline, de twee ezels van Raymonde.

Ja, dat is een hele tippel, maar wel een tippel met fantastische vergezichten! Bij de jachthut aangekomen naar rechts via de nieuwe snelweg die dwars door het bos is aangelegd. Zulks in verband met de mega-houtkap... Aan het einde van de snelweg linksaf het ouderwetse Enge Bos in. Dat is dan ook waar jachthondje Gaston zich pas in z'n element voelt. Te snel om op de gevoelige geheugenkaart vast te leggen, maar wel mooi gezien: "Moeder everzwijn met drie biggetjes!"

Op 1 mei worden de bloemetjes weer buiten gezet!

Het fête des fleurs was dit jaar wat anders dan anders. Voorheen de gangmaker - de burgemeester - had zijn ambtsketting gedwongen aan de treurwilgen moeten hangen. En een feest is eigenlijk geen feest als monsieur de Koninck niet is geweest...

Op 1 mei is het mooi weer in Chaumard. Punt. Zo niet dit jaar. Het begon met regen, we hadden een zonnig middenstuk en toen kwam de hemel naar beneden. Dommage! Dat mocht de pret evenwel niet drukken. De mannen met de bloemenkramen waren aanwezig, evenals de andere stands met Champagne, rieten manden en bijoux. Genoeg kijk- en koopplezier derhalve...

Verder was de hardcore van Chaumard bijeen om het grote schandaal eens lekker door te nemen. U weet, de burgemeester was onzorgvuldig omgegaan met de carte blue van de commune. En dat mag niet! De Koninck is geveld, dus leve de Koninck! Dat wil zeggen, de opvolgers mochten zichzelf reeds presenteren. Uw webmaster zelf doet eveneens een - kleine - gooi naar het allerhoogste ambt alhier, want hij kan ook nog wel een paar winterbanden en wat diesel gebruiken...

Op een gegeven ogenblik ga je het Lac de Panneciere toch missen. Maar nu niet meer: "Het water is terug!"

Een relletje in Chaumard. De burgemeester blijkt zich aan de credit card van de commune te hebben vergrepen. En dat hoort niet! Voor de Nederlander iets om de schouders over op te halen. Voor de Fransman reden om de guillotine maar weer eens af te stoffen. Ja, de gemoederen lopen op.

Het meer is terug van - te lang - weggeweest. Aanvankelijk zou het er nog even om spannen, maar uiteindelijk gaf de hoogste chef groen licht: "Laat maar vollopen!" Op dit moment zitten we op zo'n 70 procent, maar het zal nog wel een maandje of twee verder stijgen. Tot aan de rand is niet persé nodig, want een strandje is wel zo gemakkelijk met instappen en aanmeren. Verder in Chaumard wat perikelen op en rond het gemeentehuis, wat voor veel inwoners iets is om zich geweldig over op te winden. Uw webmaster bijvoorbeeld, werd bijkans besprongen (!) door de nieuwe kruidenier die de meest recente roddels toch écht kwijt moest.

Bij nauwelijks reactie van webmasters kan was de onfortuinlijke beurt aan gemeenteraadslid Fabrice Veau: "Tot ver voorbij het dorpsplein achtervolgd door de man het het kruis en eveneens besprongen!" Waar gaat het over? De burgemeester was een ietsje slordig geweest met de tankpas van de gemeente en dat is kennelijk een doodzonde alhier in Chaumard. Welke rol de reeds genoemde kruidenier in deze speelt, is thans nog niet helemaal duidelijk? Maar goed, kijkt u naar en geniet u van de plaatjes van het nieuwe meer! En verder opgemerkt dat The Chestnut Ranch zo vriendelijk is geweest om ons te voorzien van twee duurzame grasmaaiers die het geweldig naar hun zin hebben! Conclusie? Chaumard bruist. Opnieuw!

Vakantiepark Odalys bij de barrage van Panneciere.

In en rond Chaumard zijn diverse leuke plekjes te vinden. Een van die plekjes is het vakantiepark vlakbij de barrage. Of u ook eens een lekkere pizza komt kluiven?

We zouden nog steeds een kijkje gaan nemen bij Odalys, het alom bekende vakantiepark alhier; een beetje op z'n Center Parks... Omdat de barrage thans (lees: 2012) alleen zaterdag(middag) en zondag geopend is, hebben we dat er een beetje bij laten zitten... Tegenwoordig is het vakantiepark ook geopend voor hongerige en dorstige voorbijgangers en wellicht is dat een tip voor de Hollander die op zoek is naar een normale snack.

Hier geen complete lunch, maar gewoon even lekker snel een hapje. Frietje, nuggets, lasagne, pizza, van die dingen... Ook veel ijs. Uiteraard een lekker biertje aan de bar en voor de kinderen is er van alles te doen. Bij deze getipt!

Sportieve strijd tusen oudere heren onderling.

Chaumard barst van de heuvels. En dus barst Chaumard van de wielrenners. Wielrenners die niet onderdoen voor iemand als - pak hem beet - Joop Zoetemelk. Alleen niet meer helemaal piep...

Met die gezellige brocante nog net achter de kiezen is het de hoogste tijd om te kijken wie - van de alweer wat oudere - heren het meest viriele haantje is. De mannen die beschikken over iets dat op een racefiets lijkt en die sowieso nog ter been zijn, hebben zich gehuld in snelle pakjes en al na enige pogingen zijn ze in het zadel gekropen. Richting de berg, richting Pierre Sèche, richting Les Quatre Vents, richting eeuwige roem!

Sport verbroedert met de (inmiddels weggestuurde) burgemeester voorop en meteen een eenzame fietser - overbuurman Philippe - achterop. Maar Philippe zal zich niet laten kennen en over een minuutje of 10 - kunnen er ook 15 zijn - zal hij ongetwijfeld als overwinnaar uit de heroïsche titanenstrijd komen. Nergens een bidon te bekennen, maar halverwege de rit - al na een meter of 50 - is er reeds een uitspanning!

Naar de slijter in Ouroux en Morvan.

Voor een lekkere slok komen we toch steeds weer in Ouroux en Morvan terecht, bij Michel Barbotte. Prima spullen voor een prima prijs. Met altijd wel een leuke promotion.

De ‘brocante’ is in aantocht en overbuurman Philippe gaat – inclusief al z’n gasten – bezit nemen van ons voorterras. Dat komt, de andere overbuurman heeft een gedeelte van het voormalige erf van Philippe geconfisqueerd voor z’n ‘épicerie’. Kortom, de gebakken ‘poires’ zijn voor ons. Hoewel? Het zal wel weer een enorm feest worden met BBQ (open vuur, geen weber) en de nodige drankjes. Welnu, om het lijk drijvende te houden hebben we uit voorzorg een bezoekje gebracht aan de slijter in Ouroux en Morvan, inderdaad, Caves Barbotte oftewel de drankwinkel van de gelijknamige Michel Barbotte.

Onlangs zijn we vreemd gegaan bij de slijter in Chateau-Chinon, inderdaad, Cave Saint Christophe en daarvan moest onze ‘porte-monnaie’ nog even bijkomen. We gaan het niet over de kwaliteit hebben, maar voor hetzelfde geld haalden we 20 liter extra wijn weg bij Caves Barbotte. Dat wil zeggen, in Ouroux en Morvan 35 liter voor de prijs van 15 liter in Chateau-Chinon! Trouwens, niks mis mee, met die wijntjes van Michel… En altijd even vragen of er iets van de camion af is gevallen...

Als bellen en internet niet werken...

Telecom is in Chaumard bovengronds. En als het heeft gestormd, dan liggen de draden zomaar op straat. Een goede relatie met France Telecom en Orange is dan ook wel zo handig!

In Chaumard kunnen we niet zonder telefoon en internet. En omdat een ongelukje nooit alleen komt lagen zowel de telefoon als het internet er uit. Wat te doen? Gelukkig was overbuurvrouw Annie Comte genegen om France Telecom verbaal te lijf te gaan. Na diverse mislukte oplossingen kwamen de mannen met het speciale busje langs, waarna alles werd doorgemeten en gefixt.

Het oude kastje aan de gevel werd vervangen, het nieuwe kastje binnen werd van enige toegevoegde elektronica voorzien en prompt liep het allemaal weer als een zonnetje. Met als bijkomstige extra's een beter klinkende telefoonlijn en 30 procent sneller internet. We kunnen er dan ook weer tegenaan! De andere (schuinover)buurvrouw - Jacqueline - kwam intussen terug van de woensdagmarkt uit Chateau-Chinon en ze zag dat het goed was... Iedereen weer blij.

Winkel van sinkel op de Bourg!

Ons aller monsieur Paty is in het gat gedoken dat eveneens ons aller Marc Gardon heeft achtergelaten na het sluiten van La Boutique: "Het gat genaamd de dorpskruidenier!"

Monsieur Paty is multi-functioneel en dus meer dan kruidenier alleen. Van website tot alarminstallatie, van stokbrood tot bekering, van pizza tot stopverf, van praatje pot tot financieel gezever, monsieur Paty verkoopt het allemaal! En je zult maar net zonder WC-papier zitten en onderwijl aan de diarree zijn! Of geweldig dorst hebben met serieus behoefte aan een sterk gekoeld drankje. Of de oven reeds op 240 graden gezet en nergens een diepvries-lasagne te bekennen.

Ook worden er met grote regelmaat wat curieuze producten, zoals samoerai-zwaarden en gekke parfums aan de man (M/V) gebracht. Zelfs voor de fervente 'doet-het-zelvert' heeft monsieur Paty wat levensreddende spulletjes liggen. Hoezo multi-functioneel? Bijna vergeten te vertellen... Dit alles speelt zich dus af op de Bourg van Chaumard. Tegenover de kerk, dus u bent meteen van harte gezegend; ook door monsieur Paty, want dat is de man met het kruis om de nek...